پژوهشگران خواهان نظارت بر انقلاب سوم جنگافزارها هستند
تعدادی از متخصصین صنعت روباتیک و هوش مصنوعی در سراسر جهان با ارسال نامهای سرگشاده به سازمان ملل متحد خواهان ممنوعیت توسعه و استفاده از روباتهای قاتل شدند.
ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و اپن. اِی.آی (Open AI) و مصطفی سلیمان (Mustafa Suleyman) از الفبت (شرکت مادر گوگل)، به تازگی گروهی 116 نفری از متخصصان هوش مصنوعی از 26 کشور دنیا را رهبری کرده و خواهان ممنوعیت سلاحهای خودمختار شدهاند. این افراد در اجلاس بینالمللی مشترک هوش مصنوعی (IJCAI) نامهای سرگشاده را به سازمان ملل متحد ارسال کرده و هشدار دادهاند مسابقه تسلیحاتی ایجاد شده در زمینهی ساخت روباتهای قاتل باید هر چه سریعتر متوقف شود.
متخصصان توضیح دادهاند که مسابقهی یاد شده بعد از باروت و سلاح هستهای، «انقلاب سوم جنگافزارها» را به وجود میآورد.
در بخشی از نامهی مذکور آمده است: «اگر سلاحهای خودمختار ساخته بشوند، درگیریها در مقیاسی بسیار بزرگتر و زمانبندی سریعتری نسبت به درک انسانها رخ خواهد داد. به علاوه تروریستها و ظالمان از این سلاحها برای حمله به مردم بیگناه استفاده میکنند. همچنین سلاحهای هک شده از خود رفتارهای نامطلوب نشان میدهند.»
پژوهشگران امیدوارند سازمان ملل متحد روباتهایی خودمختاری که فاقد اپراتور انسانی هستند ممنوع بکنند.
متخصصان در گذشته هشدار داده بودند علم هوش مصنوعی به میزانی پیشرفت کرده است که به کار بردن سلاحهای خودمختار در ارتش کشورها در کمتر از 10 سال آینده امکانپذیر خواهد بود. آنها معتقدند در حالی که هوش مصنوعی میدان مبارزه را برای ارتش به محلی امنتر تبدیل میکنند، سلاحهای خودکار تهاجمی، باعث از دست رفتن زندگی انسانهای بیشتری میشود.
توبی ویلش (Toby Walsh)، دانشمند هوش مصنوعی دانشگاه نیو ساوت ولز سیدنی (University of New South Wales) گفت:
تقریباً همهی فناوریها دارای جنبهها و موارد استفادهی خوب و بد هستند و هوش مصنوعی نیز چنین است. این فناوری میتواند باعث بهبود سطح زندگی، شرایط مالی و کاهش اختلاف طبقاتی بشود؛ اما قابلیت ایجاد سلاحهای خودمختار را نیز برای نبردهای صنعتی به وجود میآورند. ما باید امروز در مورد آیندهی خود تصمیمگیری کنیم.
ایلان ماسک یکی از اصلیترین افرادی که نامهی یاد شده را امضا کرده است، در گذشته بارها نسبت به تهدیدات هوش مصنوعی و خطر انقراض انسانها هشدار داده و خواهان تنظیم مقرراتی در این زمینه بود. وی مدتی قبل نیز هوش مصنوعی را تهدید بزرگتری نسبت به کرهی شمالی –که سلاحهای هستهای دارد- معرفی کرد.
رایان گریپی (Ryan Gariepy)، مؤسس شرکت کلیرپث روباتیکز (Clearpath Robotics) گفت:
برخلاف بسیاری از اعتراضان صورت گرفته نسبت به هوش مصنوعی که در محدودهی داستانهای علمی-تخیلی باقیماندهاند، سلاحهای خودمختار در حال توسعه بوده و پتانسیلی بسیار واقعی برای آسیب رساندن به مردم بیگناه و بیثباتی جهانی هستند.
این اولین بار نیست که در اجلاس یاد شده در مورد استفاده از سلاحهای خودمختار صحبت میشود. در نشست 2 سال گذشته نیز هزاران کارشناسان هوش مصنوعی و روباتیک مانند ایلان ماسک و استیون هاوکینگ در خواست نامهی سرگشادهی مشابهی را ارائه کردند. در بخشی از این نامه نیز ذکرشده بود «سلاحهای خودمختار تبدیل به کلاشنیکفهای فردا خواهند شد.»
دولت انگلیس در سال 2015 چنین ممنوعیتی را برای سلاحهای خودکار کشنده وضع کرد و دفتر امور خارجه اعلام کرد که «قانون حقوق بشر جهانی»، مقررات کافی در این زمینه وضع کرده است و ادعا کرد که روباتهای قاتل را توسعه نمیدهد و تمام سلاحهای خودمختار تحت نظارت و کنترل مستقیم نیرویهای مسلح آنها قرار دارند.
سلاحهای خودمختار هماکنون نیز در حال استفاده هستند به عنوان مثال میتوان به «Samsung’s SGR-A1» اشاره کرد که قابلیت حمل سلاح و شلیک را دارد و در امتداد مرز کرهی جنوبی در منطقهی غیرنظامی به کار گرفته شده است. همچنین انگلیس دارای پهپادهای کاملاً خودمختاری است که توانایی حمل مهمات هوا به هوا و هوا به زمین را دارد. این سلاح اولین بار در سال 2013 آزمایش شد و تا سال 2030 در نیروی هوایی سلطنتی به کار گرفته خواهد شد.
روسیه و آمریکا نیز در حال ساخت تانکهایی هستند که از راه دور کنترل شده یا کاملاً خودکار عمل میکنند.
سازمان ملل متحد هماکنون گروهی 123 نفری از کارشناسان را برای بررسی سلاحهای خودمختار ایجاد کرده است تا پیش از انقلاب سوم به بررسی آنها بپردازد.
- ۹۶/۰۶/۰۲
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.