سواد رسانه‌ای در ایران و جهان/ برای مقابله با تهاجم فرهنگی باید "باسواد"تر شویم! :: پارس دانلود

كد ساعت و تاريخ

تور دبی

پارس دانلود

امنیت ، شبکه ، بازی های رایانه ای ، اخبار سایبری ...

پارس دانلود

امنیت ، شبکه ، بازی های رایانه ای ، اخبار سایبری ...

پارس دانلود

امام علی (ع) می فرماید:
هیچ گناهکاری را نا امید مکن، چه بسیار گناهکاری که عاقبت به خیر گشته
و چه بسیار خوش کرداری که در پایان عمر تباه شده و جهنمی گشته است.

Dear friends, it's best to look at the history of these 50 years We rebelled when there was no better ally than the United States for America Once we resurrected, we did not even know how to handle an old tank We rebelled when even the food in Iran was not enough for all people Once we resurrected, we did not even know what the real meaning of war was When we rose, everyone said that Iran was the most stable country in the region and now... We are the strongest regional power in terms of political stability We are the strongest country in the region in the military field We are the strongest region in the field of new science We are the strongest country in the field of manufacturing all types of missiles We are the strongest country in the region in terms of national, local, regional and family security We are the strongest cyberwar region in the region We are the strongest country in the field of domestic production (of course, our present president is an animal in all respects destroying the country, I love tramp) We are the strongest country in the region for the use of nuclear technology (and the region's poorest country in the field of nuclear weapons production (because our religious scholars consider this as equal to the war on God) We are the best in the world in the field of science production We are a member of the best countries in the field of medicine and family health We are a member of the best nations in the field of nanotechnology And... But before the revolution, we were only the military power of the region But before the revolution, we were the largest producer of crude oil But before the revolution, people were dying from the lack of science, food, lost culture, and so on .... But before the revolution, we were the only importer But before the revolution we had no private science But before the revolution, we had no scientist inside Iran But before our revolution our doctors were Indian But before the revolution, we did not know how to build a tower And... Please tell me which one is better? Before the revolution or after the revolution

لوگو روشنگری
طبقه بندی موضوعی
مهدویت امام زمان (عج)

جهان امروز جهان اطلاعات است؛ بیشتر از همه دوران‌ها در معرض اطلاعات هستیم و ساعات فراوانی را صرف استفاده از رسانه‌ها می‌کنیم؛ اطلاعاتی را دریافت می کنیم که خیلی از آن‌ها مفید نیستند و لزومی برای دریافت آنها نداریم. در شرایطی که میزان استفاده و تأثیر رسانه‌ها در حال افزایش است باید میزان آگاهی مردم نیز به همان اندازه از نحوه استفاده صحیح از آن افزایش یابد. بهترین راه برای انجام این کار عمومی کردن سواد رسانه‌ای است که در بسیاری از کشورهای جهان با موفقیت همراه بوده است. 


سواد رسانه‌ای در ایران و جهان/ یکی از علل موفقیت تهاجم فرهنگی دشمن،

سواد رسانه‌ای مثل یک رژیم غذایی است که  هوشمندانه مراقب است که چه موادی برای بدن مناسب هستند و چه موادی مضر؛ چه چیزی را باید مصرف کرد و چه چیزی را نه و این‌که میزان مصرف هر ماده بر چه مبنایی باید استوار باشد. 

سواد رسانه‌ای می‌تواند به مخاطبان رسانه‌ها بیاموزد که از حالت انفعالی و مصرفی خارج شده و به معادله متقابل و فعالانه‌ای وارد شوند که در نهایت به نفع خود آنان باشد. به دیگر سخن، سواد رسانه‌ای کمک می‌کند تا از سفره رسانه‌ها به گونه‌ای هوشمندانه و مفید بهره‌مند شویم. سواد رسانه‌ای دارای سه جنبه مهم است، که عبارت‌اند از:

الف) ارتقا آگاهی نسبت به رژیم مصرف رسانه‌ای؛ به عبارت دیگر تعیین میزان و نحوه مصرف غذای رسانه‌ای از منابع رسانه‌ای گوناگون که در یک کلام همان محتوای رسانه‌هاست

ب) آموزش مهارت‌های مطالعه یا تماشای انتقادی

ج) تجزیه و تحلیل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی رسانه‌ها که در نگاه اول قابل مشاهده نیست

سواد رسانه‌ای در ایران و جهان/ یکی از علل موفقیت تهاجم فرهنگی دشمن،

درواقع پس از آموزش سواد رسانه‌ای هر فرد از اطلاعات مورد نیاز خود آگاهی دارد و میزان آن را هم می‌داند بنابراین خود را در معرض هر اطلاعاتی قرار نمی‌دهد. 

جنبه دوم سواد رسانه‌ای بیانگر این مطلب است که مصرف کننده رسانه شگردهای رسانه را تشخیص می‌دهد و هر مسئله‌ای را که رسانه‌ها مطرح می‌کنند، باور نمی‌کند. به عبارت دیگر مخاطب دیگر منفعل نیست. 

جنبه سوم هم به این مطلب اشاره می‌کند که رسانه‌ها را باید در بافت سیاسی و اقتصادی خود تحلیل کرد چون این بافت در نحوه عملکرد رسانه تأثیر به‌سزایی دارد.


سواد رسانه‌ای در جهان

یونسکو، معیارهای سواد در دوره جدید را اینگونه برشمرده است: 1. سواد الفبایی 2. سواد رایانه‌ای 3. سواد مالی 4. سواد عاطفی 5. سواد ارتباطی 6. سواد رسانه‌ای؛ بنا به این شرایط، در دوره کنونی فردی باسواد است که همه معیارهای این سواد را دارا باشد. از این رو کشورهای جهان به این فکر افتاده اند که سواد رسانه‌ای را به‌صورت جدی‌تر دنبال کنند. کشورهای ژاپن و کانادا نمونه بارز این مسئله هستند که در این خصوص گامی اساسی برداشته‌اند. در این کشورها سواد رسانه‌ای آنقدر اهمیت داشت که آن را به‌عنوان یک ماده درسی در میان مواد درسی دوره‌های تحصیلی راهنمایی تا دیپلم به رسمیت شناختند و حتی آن را برای سنین بزرگسال و مقاطع تحصیلی بالاتر نیز طراحی کردند.


سواد رسانه‌ای در ایران و جهان/ یکی از علل موفقیت تهاجم فرهنگی دشمن،

سواد رسانه‌ای در این کشورها آنقدر اهمیت دارد که برای ارتقای آن در میان مردم، متولیان سیاسی و فرهنگی دست به کار شده‌اند. برای مثال، در ژاپن متولی امر سواد رسانه‌ای وزارت ارتباطات این کشور است و به همین دلیل در این کشور، بیشتر رویکرد فنی و سواد ابزاری درباره رسانه‌ها مورد توجه قرار گرفته است. در مقابل، در کشور کانادا متولی این امر، وزارت آموزش و پرورش و آموزش عالی کاناداست و رویکرد فرهنگی و اجتماعی درباره سواد رسانه‌ای در فضای این کشور حاکم است.


سواد رسانه‌ای در ایران

در ایران توسعه رسانه‌ها از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست. معضلاتی از قبیل غلبه فرهنگ شفاهی بر کتبی باعث شده استکه افراد از روزنامه‌ها و رسانه‌های مکتوب به‌طورکل استفاده لازم را نبرند؛ از طرفی دیگر، پایین بودن تیراژ مطبوعات و ضعف رسانه‌های شنیداری و دیداری در زمینه عدم رقابت لازم، باعث ایجاد مشکلاتی مانند نبود زمینه کافی برای بهبود سطح کیفی و کمی آنها شده است. با نگاهی تاریخی به وضعیت کشورها در مواجهه با رسانه، متوجه خواهیم شد که در ایران ظهور و بروز رسانه‌های ارتباط جمعی با سرعت بیشتری نسبت به سایر کشورها صورت گرفت.


سواد رسانه‌ای در ایران و جهان/ برای مقابله با تهاجم فرهنگی باید

در مقایسه با کشورهای دیگر رسانه‌های جمعی در ایران قدمت کمتری دارند؛ اما میزان استفاده مردم از آنها به‌خصوص در سال‌های اخیر به‌طور چشمگیری افزایش یافته است. با این وجود آموزش سواد رسانه‌ای به اندازه این میزان استفاده از رسانه هنوز گسترش پیدا نکرده است؛ این مسئله می‌تواند زنگ خطری برای اتفاقات ناگوار فرهنگی باشد. 

درحالی‌که ما سواد رسانه‌ای و نحوه استفاده درست از رسانه‌ها را آموزش نداده‌ایم، اما انتظار داریم مردم از ماهواره و اینترنت که اقیانوس بیکرانی از برنامه‌های مختلف و بدون محدودیت را پیش روی آنان قرارداده است، استفاده درستی داشته باشند. رسانه‌های بیگانه در تلاش‌اند که آرمان‌ها و ارزش‌های اسلامی و انقلابی مردم ایران را تغییر دهند و از این جهت است که برنامه‌هایی با محتواهای غیراخلاقی بخش عظیمی از برنامه‌های این شبکه‌ها را شامل می‌شود.اگر مخاطبان ایرانی با دید انتقادی حاصل از سواد رسانه‌ای با رسانه‌های خارجی و فارسی‌زبان مواجه شوند، بدون شک بسیاری از معضلات اجتماعی ناشی از رسانه‌ها کاهش چشمگیری خواهد داشت. تجربه موفق کشورهای دیگری چون کانادا و ژاپن می‌تواند الگوی مناسبی برای عمومی کردن سواد رسانه‌ای باشد. ارائه دروسی برای آموزش استفاده از رسانه در مدارس و دانشگاه‌ها می‌تواند روش خوبی برای عمومی کردن سواد رسانه‌ای باشد.


سواد رسانه‌ای در ایران و جهان/ یکی از علل موفقیت تهاجم فرهنگی دشمن،

سواد رسانه‌ای در ایران متولی خاصی ندارد و ایراد اصلی در شکل نگرفتن آموزش این حوزه در ایران همین مسئله است. شورای عالی فضای مجازی از همین رو تشکیل شده است اما این شورا نوپاست و ضمانت اجرایی مشخصی برای آن در قانون وجود ندارد. شاید لازم باشد برای ارتقای سواد رسانه‌ای، نهادها و مراکز مختلفی از جمله آموزش‌وپرورش، وزارت فرهنگ، شورای عالی فضای مجازی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و سایر مراکز مرتبط، دست به اقدامات لازم بزنند تا سواد رسانه‌ای جایگاه خود را در ایران پیدا کند. 

منبع: سواد رسانه ای چیست؟ دکتر یونس شکرخواه ، گرداب

  • محمد یی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

کاربران بیان میتوانند بدون نیاز به تأیید، نظرات خود را ارسال کنند.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی