آشنایی با پردازندههای لپتاپ شرکت AMD
در مقاله قبلی به بررسی پردازنده (CPU) شرکت اینتل پرداختیم و متوجه شدیم که این شرکت بزودی برای معرفی ششمین نسل پردازنده های قدرتمند خود آماده می شود تا هرچه بیشتر فاصله ی خود با ایامدی، رقیب دیرینه خود را حفظ کند. در بررسی دوم قصد معرفی کلی پردازنده های شرکت AMD را داریم. این شرکت بعد از رقابت های بسیاری که با شرکت اینتل داشته اکنون به نظر می رسد بازار بزرگ لپتاپ ها و به کل پردازنده ها را از دست داده است. با این حال ای ام دی با خرید ATI هنوز نقش مهمی را در زمینه ادغام پردازنده و کارت های گرافیکی ایفا می کند.
پردازندههای ایامدی دو ویژگی با ارزش یعنی قدرت گرافیکی بالا و قیمت مناسب تر نسب به اینتل دارند. پردازش در هر هسته و کش پایین پردازندههای ایامدی باعث قرار گیری پردازندههای این شرکت در سطحی پایین تر نسبت به پردازندههای اینتل میشود. اگر بخواهیم نمونهای از دو پردازنده قدیمی شرکت اینتل و ایامدی را برای شما بیاوریم، به عنوان مثال پردازنده A8 این شرکت که از ۴ هسته حقیقی بهره میبرد نسبت به اینتل Core i5 3230M در رده پایینتری قرار دارد.
به همین شکل کش این مدل از ۱ مگابایت است یعنی ۰.۲۵ مگابایت در هر هسته ولی پردازندهی اینتل ۳ مگابایت یعنی ۱.۵ میگابایت در هر هسته قدرت پردازشی دارد. در ردههای بالاتر پردازندههای لپتاپ ها شاهد یکه تازی شرکت اینتل هستیم.
اصولا در رایانههای رومیزی پردازشگر اصلی و کارت گرافیک به طور مستقل از یکدیگر کار میکنند. طی سالهای اخیر تولید کنندگان پردازشگر برای کاهش هزینه و مصرف انرژی پردازنده و واحد گرافیکی، اقدام به ادغام این دو عنصر مجزا کردهاند. نتیجهی این کار تولید پردازشگرهایی با نام APU شده است.
شرکت ایامدی بر خلاف شرکت اینتل بیشتر از نام ایپییو استفاده میکند هرچند هر دو شرکت به شیوه خود پردازشگرهایی را با معماری ذکر شده، تولید کردهاند. استفاده تکنولوژی APU با مشکلاتی مانند ضعیفتر بودن نسبت کارتهای گرافیک مستقل و دمای بالا در هنگام فعالیت هر دو بخش پردازشگر و گرافیک روبرو است. البته نباید فراموش کرد که یکی شدن این دو بخش مزایایی مانند مصرف کمتر انرژی و در نتیجه قیمت مناسب را به همراه دارد.
پردازندههای گرافیکی با پردازشگرها امروزه کاملا یکپارچه شدهاند. پردازندههای شرکت اینتل نیز با پردازندهی گرافیکی مجتمع (IGP) شناخته میشوند در حدود ۲ تا ۳ برابر سریعتر از پردازندههای قبلی هستند که پردازندهی گرافیکیشان روی قالب پردازندهی اصلی قرار میگرفت اما با آن یکپارچه نبود.
نباید فراموش کرد که بهترین پردزندههای مجتمع، قدرتی در حدی یک پردازنده گرافیکی مستقل میان رده دارند.
باید توجه داشت که در APU ها دو تراشهی مجزا در کنار یکدیگر نبوده بلکه کاملا یکپارچه شدهاند. شرکت ایامدی نزدیک به دو سال است که تمامی پردازندههای خود را با تکنولوژی APU تولید میکند. APU های شرکت AMD در کاربردهای گرافیکی نسبت به پردازندههای اینتل از برتریهایی برخوردار هستند اما زمانی که ملاک قدرت پردازندهی اصلی میشود اینتل برنده خواهد بود.
پردازندههای شرکت AMD به شکل خلاصه دارای ویژگیهای زیر است:
High DPI که برای تیز نشان دادن لبههای عکسها و متنها به کار میرود. AMD Turbo Core که مانند Turbo Boost شرکت اینتل باعث افزایش فرکانس و اورکلاک میشود. ویژگی AMD Readeon Dual Graphics در صورتی که پردازنده و کارت گرافیکی هر دو برای شرکت AMD باشد، برای قدرت پردازشی بالاتر این ویژگی باعث یکپارچگی هرچه بیشتر دستگاه میشود. ویژگی Avivo HD نیز بهبود کیفیت رنگها، افزایش رزولوشن فیلمها، بهبود کنتراست تصاویر و البته کاهش نویز تصاویر را به همراه دارد.
پردازندههای مرسوم ایامدی در لپ تاپ ها سری A هستند. پردازندههای سری A خود در نسل های مختلف دارای قدرتهای مختلفی هستند. اگر بخواهیم خلاصه به انواع پردازندههای سری A نگاهی بیندازیم. این پردازندهها براساس میزان هسته به کار رفته در آنها به دو بخش دو هستهای و ۴ هستهای تقسیم میشوند. مدل های A4 و A6 از دو هسته و A8 و A10 نیز از چهار هسته برخوردار هستند. در این پردازنده ها از تکنولوژی “هایپر تریدینگ” که موجب ایجاد هسته مجازی می شود استفاده نشده است. این تکنولوژی که اکنون در تمامی پردازنده های اینتل تعبیه شده باعث میشود تا پردازشگر با گول زدن رایانه شما تعداد هستههای رایانه شما را دو برابر میزان واقعی نمایش دهد. نتیجهی این عمل به طبع افزایش کارایی دستگاه و قدرت پردازش آن خواهد بود.
پنج نسل از پردازندههای شرکت ایامدی با نامهای Stars، Bulldozer، Piledriver، Steamroller, Excavator تولید شدهاند، نسل ششم و جدیدتری عضو پردازندههای ایامدی نیز Zen نام گذاری شده است و به گفتهی ایامدی از قدرت بالایی برخوردا خواهد بود
منبع: لوتوس
نویسنده: newsadmin
- ۹۵/۰۵/۱۳